Elke tien minuten ontvangt de politie een melding van webwinkelfraude. Na een periode van twee jaar van daling, is het aantal gevallen van webwinkelfraude in Nederland weer gestegen. Volgens branchevereniging Thuiswinkel.org is er een toename zichtbaar in zowel het aantal frauduleuze webwinkels als het gemiddelde bedrag dat consumenten verliezen aan webwinkelfraude. Op welke webwinkels dient de consument alert te zijn? En wat is het gemiddelde bedrag dat malafide webwinkels per consument buitmaken?

Gemiddeld verliezen slachtoffers zo’n €350 euro aan malafide webwinkels, ruim twintig procent meer dan vorig jaar. Politiecijfers wijzen uit dat in de eerste vier maanden van 2024 bijna 33 duizend fraudemeldingen geregistreerd zijn. Ruim de helft van deze gevallen betreft webwinkelfraude op handelsplatforms zoals Marktplaats.

Hoewel het aantal gevallen van webwinkelfraude gestegen is, is de meldingsbereidheid van slachtoffers gedaald omdat zij denken dat melden weinig zin heeft. Onterecht, het aantal gevallen van webwinkelfraude waarbij de politie een verdachte in vizier krijgt is namelijk verviervoudigd. Wanneer oplichters een Nederlands rekeningnummer gebruiken, kan de politie hen gemakkelijker opsporen. De verdachten krijgen dan de keuze tussen strafrechtelijke vervolging of het terugbetalen van het geld aan de slachtoffers.

Wees tijdens het online winkelen alert op malafide webwinkels. Controleer altijd het webadres: klopt het adres van de webwinkel? Onderzoek verder of de webwinkel duidelijke contactgegevens vermeldt. Google het bedrijf voor de zekerheid en neem wat reviews door. Beoordeel afsluitend het ontwerp van de webwinkel: een slordige webwinkel duidt vaak een malafide webwinkel. Raadpleeg verder de website van de politie voor een actueel overzicht van bekende malafide handelspartijen.

Neem contact met ons op voor meer informatie omtrent (webwinkel)fraude en eventueel aanvullend onderzoek.

☏ 050-2046445
✉ info@spandawgoep.nl