Waarschijnlijk komt het bekend voor: een bekende stuurt een bericht dat diegene dringend financiële hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat vanwege het verliezen van een telefoon geen betalingen verricht kunnen worden. Uit vertrouwen en hulpvaardigheid maakt menig goedwillend persoon vervolgens geld over, met alle gevolgen van dien. Jaarlijks worden naar schatting tienduizenden mensen benaderd als doelwit voor Whatsappfraude. In veel van die gevallen slagen fraudeurs erin om geld afhandig te maken van nietsvermoedende slachtoffers. Dit wordt nog ingewikkelder nu kunstmatige intelligentie hierin een rol gaat spelen.

Indien u meewerkt aan het verzoek van de fraudeur volgt vaak nog een verzoek. Naderhand blijkt dat het account van de bekende gehackt is of dat de oplichter een nepaccount of nieuw telefoonnummer gebruikte. De ‘echte bekende’ is zich van geen kwaad bewust. Deze vorm van fraude, ook wel ‘vriend-in-noodfraude’ gebeurt meestal via Whatsapp, maar kan bijvoorbeeld ook plaatsvinden via e-mail, SMS of Telegram.

In de strijd tegen dergelijke fraude doet u er allereerst verstandig aan om gegevens op sociale media zoveel mogelijk af te schermen. Daarnaast is het raadzaam om kritisch te zijn bij het invullen van online formulieren en het delen van persoonsgegevens. Mocht een bekende u appen met het verzoek om financiële hulp, betaal dan nooit voordat u diegene fysiek of telefonisch heeft gesproken. Het Openbaar Ministerie en de politie stellen dat Whatsappfraude iedereen kan overkomen. Daarbij moet opgemerkt worden dat het gemiddelde slachtoffer 59 jaar is en over het algemeen vaker een vrouw dan een man.

Kennis van de risicoindicatoren van Whatsappfraude en het treffen van de nodige voorzorgsmaatregelen zijn helaas geen garantie voor vrijstelling van slachtofferschap. Kunstmatige intelligentie vergemakkelijkt het voor fraudeurs om de identiteit van hun dekmantel steeds beter de benaderen. Denk hierbij aan het namaken van de stem inclusief emoties en dergelijke. En dit wordt pas echt lastig, want wat gebeurt er als we niet langer kunnen vertrouwen op onze ogen en oren? De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Aan ons de taak om mee te bewegen en kritisch te blijven op de voortdurend veranderende modus operandi.

Meer weten over (online) fraude? Neem contact met ons op voor advies en onderzoek

☏ 050-2046445
✉ info@spandawgoep.nl