De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt in de Datalekkenreportage 2022 kenbaar dat zij in vijf jaar tijd ruim 114.000 meldingen van datalekken ontvingen waarvan ruim 6.500 cyberaanvallen. Bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI) kwamen in 2022 ruim 6.000 meldingen van identiteitsfraude binnen.

Gegevensdiefstal (ook wel: informatiediefstal) betreft de illegale opslag of overdracht van persoonlijke, vertrouwelijke en/of financiële informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wachtwoorden, softwarecodes en processen. Gegevensdiefstal is een ernstige schending van zowel de veiligheid als de privacy van individuen en organisaties. Criminelen gebruiken uiteenlopende handelswijzen om data te verkrijgen.

Middels phishing proberen criminelen gegevens te achterhalen via bijvoorbeeld een nepmail met daarin het verzoek om gegevens achter te laten. Via een DDoS-aanval wordt een website overbelast om deze onbruikbaar te maken. Verder kan een computer geïnfecteerd worden met malware: schadelijke software. Een bekend type malware is een virus. Voorgaande is slechts een greep uit de vormen van cybercriminaliteit. Data doet vandaag de dag dienst als ware goudmijn: criminelen kunnen de data verkopen, inzetten als afpersingsmethode of hiermee identiteitsfraude begaan.

De impact van gegevensdiefstal op bedrijven en organisaties is groot en ze leiden daarmee zowel reputatie- als financieel verlies. Veel slachtoffers van gegevensdiefstal dachten nooit in de val van cybercriminelen te trappen. In werkelijkheid kan iedereen slachtoffer worden. Mede doordat Nederland sterk gedigitaliseerd is vinden hier relatief gezien de meeste datalekken van heel Europa plaats. Daarom is extra aandacht voor de bescherming van persoonsgegevens en cybersecurity noodzakelijk.

Voorkomen is beter dan genezen. Wees alert op e-mails waarin om informatie verzocht wordt, klik niet zomaar op weblinks, controleer altijd de afzender en probeer bij twijfel telefonisch contact te zoeken met de betreffende instantie. Gebruik verder overal een ander wachtwoord en kies bij voorkeur voor multi-factor authenticatie als inlogmethode.

Wat doet uw bedrijf of werkgever aan preventie op dit gebied? Wenst u tips te ontvangen of kampt u met een (digitaal) veiligheidsvraagstuk? Bezoek ons virtueel op www.spandawveltman.nl

Voor direct contact:
☏ 050-2046445
✉ info@spandawgroep.nl