Vandaag is het Black Friday: een officieuze feestdag die over is komen waaien vanuit de Verenigde Staten en valt op de dag na Thanksgiving (de vierde donderdag van november). Sommige bedrijven hanteren zelfs een algehele Black Week gevolgd door Cyber Monday, allemaal in het teken van enorme kortingsacties. Verschillende theorieën doen de ronde als het gaat om de reden waarom deze vrijdag ‘Black’ is. Zo wordt verwezen naar de financiële crisis (goudcrash) in de Verenigde Staten in 1869 met vele faillissementen tot gevolg. Daarnaast wordt gerefereerd naar de gigantische verkeersdrukte in en rondom Philadelphia op de dag na Thanksgiving in de jaren ’60 waarbij wegen ‘zwart zouden zien’ van de drukte. Afsluitend wordt overwogen dat ‘zwart komen te staan’ verwijst naar winst die gemaakt wordt voor het jaar, dit in tegenstelling tot rode cijfers die mogelijk weggepoetst kunnen worden door vele najaarsinkopen.

Kortingen passen voor de consument goed in deze tijd van het jaar gelet op diverse feestdagen die in het verschiet liggen en waar als vanzelfsprekend een prijskaartje aan hangt. Nu het einde van het jaar in zicht is strooien bedrijven net als in voorgaande jaren met spectaculaire kortingen. Soms zijn de kortingen dermate spectaculair dat deze ongeloofwaardig lijken te zijn. Helaas blijkt dit regelmatig ook daadwerkelijk het geval. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) attendeert consumenten op dit prijsbedrog omdat nepaanbiedingen op de loer liggen. Neem bijvoorbeeld een product dat volgens de verkoper afgeprijsd is van €70,- naar €50,-. In veel gevallen heeft het product nooit €70,- gekost, maar zonder deze kennis lijkt het voor consumenten een buitengewoon aantrekkelijke deal. Vanaf medio volgend jaar worden nieuwe regels ingevoerd die onder andere voorschrijven dat de ‘van’-prijs de laagste prijs moet zijn die de verkoper dertig dagen voorafgaand aan de aanbieding hanteerde.

Het is belangrijk dat u zich als consument niet blindelings laat verleiden door deals die te mooi lijken om waar te zijn omdat dit vermoeden onverhoopt vaak blijkt te kloppen. Wees alert op malafide webshops door bijvoorbeeld keurmerken na te gaan en door de verkoopgegevens te controleren op de website van de politie. Daarnaast zijn betalingen die zeer spoedig verricht moeten worden doorgaans geen zuivere koffie. Zo is bij een dubieuze betaallink die meteen voldaan moet worden vaak sprake van phishing waarmee gepoogd wordt persoonlijke gegevens te bemachtigen. Dit geldt zeker indien de betaallink via sms of Whatsapp wordt verstuurd. Wees verder scherp op recensies en let hierbij op eventuele (overduidelijke) nepaccounts. Controleer ook zeker of de verbinding beveiligd is, kijk hiervoor naar het slotsymbool links van het webadres. Zo zijn er nog diverse zaken om alert op te zijn, maar het belangrijkst is dat u als consument uw gezond verstand gebruikt omdat dit naderhand vaak lijkt te kloppen.