Ransomware-aanvallen blijven onverminderd doorgaan. Hierbij maken criminelen gebruik van malware (schadelijke software) om computerststemen van bedrijven te versleutelen totdat losgeld betaald wordt. Het is een chantagemiddel dat via internet verspreid wordt. Ondanks grootschalige politieacties die grote cybercriminele organisaties flink hebben verstoord, blijft de frequentie van het aantal ransomware-aanvallen hoog. Nederland telde in 2023 minstens 147 incidenten met ransomware. Het gebruik van artificial intelligence (AI) door cybercriminelen is een groeiende zorg in de wereld van cybersecurity.
AI kan zowel positieve als negatieve toepassingen hebben. Helaas gebruiken kwaadwillenden de technologie om aanvallen te verfijnen en te versterken. Zo kan AI gebruikt worden om malware en ransomware te ontwikkelen die zich voortdurend aanpast en evolueert om detectie door traditionele beveiligingssystemen te omzeilen. Ransomware is aan de orde van de dag. De 147 geregistreerde ransomware-aanvallen in 2023 vormen vermoedelijk slechts een topje van de ijsberg. Uit angst voor reputatieschade doen veel bedrijven geen aangifte. In Duitsland is aangifte verplicht, daar werden in 2023 vierduizend incidenten geregistreerd. Criminelen lijken steeds verder te gaan. Naast het gijzelen en versleutelen van informatie, dreigen zij geregeld data openbaar te maken en worden bedreigingen fysieker. Cybercriminelen hebben vaak banden met de onderwereld.
Het toenemende gebruik van AI door cybercriminelen vormt een ernstige bedreiging voor cybersecurity. Het is van cruciaal belang dat beveiligingsprofessionals en organisaties deze ontwikkelingen nauwlettend volgen en geavanceerde AI-gebaseerde beveiligingsmaatregelen implementeren om deze dreigingen effectief te bestrijden. De voortdurende vooruitgang in AI-technologie vereist een proactieve en flexibele aanpak van cybersecurity. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Door de volgende tips op te volgen maakt u het cybercriminelen di werken met ransomware in ieder geval iets minde gemakkelijk. Zorg er allereerstvoor dat uw gegevens altijd beschermd zijn met back-ups. Maak gebruik van een externe harde schijf welke u loskoppelt van de computer nadat u een back-up heeft gemaakt. Blijf up-to-date met de nieuwste besturingssoftware. Werk daarnaast aan het bewustzijn van medewerkers en leg in een veiligheidsprotocol vast waarmee de betrouwbaarheid van bijlagen, weblinks of e-mails beoordeeld kan worden.