Ouderen zijn vaak deels of volledig afhankelijk van anderen. Dit maakt hen bij uitstek kwetsbaar voor verschillende vormen van misbruik, waaronder financiële uitbuiting. Recent wordt steeds vaker melding gemaakt van nepagenten die kostbaarheden van kwetsbare ouderen buitmaken. Hoe gaan zij te werk? En nog belangrijker: wat zijn mogelijke oplossingen om dit probleem in te perken dan wel te voorkomen?
Jaarlijks worden naar schatting 30.000 ouderen (65+) getroffen door financiële uitbuiting, hoewel aangenomen wordt dat het werkelijke aantal hoger ligt. Voorbeelden van financiële uitbuiting zijn onder andere het onrechtmatig wegnemen van geld, sieraden en goederen, evenals het extra pinnen met de bankpas van de oudere. In 85% van de gevallen is de pleger van financiële uitbuiting een familielid. Echter, ook mantelzorgers, andere professionals en vrijwilligers zijn betrokken bij dergelijke praktijken. Ouderen doen vaak geen aangifte, doorgaans vanwege schaamte of een gebrek aan kennis over hoe zij aangifte kunnen doen.
De actualiteiten staan de laatste tijd bol van nepagenten die ouderen beroven van hun sieraden. Middels gewiekste babbeltrucs maken zogenaamde politieagenten sieraden buit van deze kwetsbare doelgroep. De oplichters proberen (potentiële) slachtoffers telefonisch wijs te maken dat sprake is van een reeks woninginbraken in de buurt. De daders zouden het ook gemunt hebben op het (potentiële) slachtoffer in kwestie. Om vertrouwen te sterken wordt geregeld de naam van de wijkagent genoemd. De ‘politie’ stelt voor om de buurt in de gaten houden en kostbaarheden uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk in bewaring nemen. Nietsvermoedende ouderen geven hier gehoor aan uit angst voor een woninginbraak, zonder erbij stil te staan dat zij hierdoor juist meegewerkt hebben aan hun eigen slachtofferschap. Naast sieraden maken nepagenten met dergelijke babbeltrucs kostbaarheden zoals sieraden, bankpassen en contant geld buit. En naast de rol van politieagenten, doen oplichters zich ook voor als onder andere officier van justitie. Het gaat meestal om rondtrekkende bendes die kwetsbare mensen in het hele land misleiden met hun frauduleuze praktijken.
Bewustwording is hét sleutelwoord in de strijd tegen de oplichting van ouderen. Het is van belang dat een ieder op de hoogte is van deze fraudevorm en dat men elkaar hier scherp op houdt. Politieagenten komen niet aan de deur voor het controleren van waardevolle spullen. Gemeenten waarschuwen om telefoontjes van nepagenten af te breken en zelf contact op te nemen met de politie. Mocht een potentieel frauduleuze agent aan de deur staan, en heeft u het vermoeden dat er iets niet in de haak is, vraag dan naar het officiële legitimatiebewijs van de agent in kwestie. Deel nooit persoonlijke of financiële informatie zonderbevestiging van de identiteit van de persoon. Neem bij aanhoudende twijfels contact op met het lokale politiebureau ter verificatie. Een onderbuikgevoel is vaak juist. En een politie-uniform is geen garantie op echtheid: ook daaraan weten fraudeurs inmiddels te komen. Kortom: wees alert en attendeer elkaar op mogelijke risico’s.
Meer weten?
☏ 050-2046445
✉ info@spandawgoep.nl